Hogyan válasszunk könyvelőirodát? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Az egyéni és a társas vállalkozások üzleti sikeréhez elengedhetetlen a megfelelő könyvelés. Érdemes külön figyelmet fordítani a megfelelő könyvelőiroda kiválasztására. Az adózási, pénzügyi, munkaügyi adminisztráció megfelelő vezetése, kivitelezése kulcsfontosságú a cégek életében és működésében.

Miért fontos a megfelelő könyvelőiroda választása?

Ha nem rendelkezünk szakirányú végzettséggel és megfelelő gyakorlattal, érdemes keresnünk egy megbízható és nagy tapasztalattal rendelkező könyvelőirodát. Ez azonban nem is olyan egyszerű, főleg azoknak, akik egyáltalán nem jártasak a témában.

Blogcikkünkben segítséget szeretnék nyújtani a könyvelőiroda-, könyvelőválasztással kapcsolatosan. Kitérünk arra, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés meghozatalánál.

Könyvelőiroda választási szempontok

Manapság rengeteg könyvelő, könyvelőiroda működik egy-egy településen. Illetve ne feledkezzünk meg azokról az önjelöltekről sem, akik barátságból elvállalnak egy-egy könyvelési feladatot otthon munka után esténként. Önjelölt könyvelőkből nincs hiány, azonban sokszor a lelkesedés nem párosul a szakértelemmel.

Szakértelem és tapasztalat

Mindenképpen az első és legfontosabb szempont a könyvelő, könyvelőiroda kiválasztásával kapcsolatosan, hogy rendelkezzen a megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal. Érdemes utánajárni, hogy az adott könyvelőiroda hány éve működik, hány éves szakirányú tapasztalattal rendelkezik az üzleti könyvelés területén, a könyvelői milyen végzettséggel rendelkeznek, milyen területen tevékenykednek.

Szakterületi jártasság

Az általános tapasztalat mellett érdemes végigjárni azt a kérdéskört is, hogy az adott könyvelőiroda milyen szakterületen tevékenykedik, mely témakörökben jártas, hiszen így adózási tanácsokat egyéni vagy társas vállalkozásunkra személyre szabottan kaphatunk, könnyebben ki tudjuk aknázni az adózási előnyöket, adókedvezményeket.

Referenciák és értékelések

Amennyiben az adott könyvelő vagy könyvelőiroda feltünteti a honlapján a referenciáit, érdemes végigböngésznünk. Ezáltal képet kapunk arról, hogy milyen ügyfélkörrel rendelkezik, mely cégek, cégvezetők, egyéni vállalkozók szavaztak neki bizalmat. A referenciák felsorolásából is látszik már, hogy mely területe(ke)n rendelkeznek tapasztalattal. A social média is segítségünkre lehet, hiszen az adott könyvelőiroda értékelésénél elolvashatjuk az ügyfelek által írt pozitív, illetve negatív tapasztalatokat, véleményeket.

Szájhagyomány

Nagyon gyakran működik a szájhagyomány útja is a könyvelőirodák kiválasztása terén. A könyvelés, az adózási-, pénzügyi-, munkaügyi adminisztráció kiszervezése egyfajta bizalmat feltételez. Mind a negatív, mind a pozitív tapasztalatot szívesen osztják meg a barátok, az ismerősök.

Rugalmasság és kommunikáció

A megfelelő könyvelőiroda rugalmas, határidőre teljesít, könnyen elérhető. A könyvelőirodával történő folyamatos és hatékony együttműködés alapja a megfelelő kommunikáció, melynek feltétele az elérhetőség (legyen ez személyes, telefonos, e-mailes vagy online elérhetőség).

Az elérhetőség feltételezi azt is, hogy az adott könyvelőiroda rendelkezik a megfelelő kapacitással és minden egyes ügyfelének határidőre teljesíti a megbízásait. A megfelelő informatikai háttér, a modern könyvelési szoftverek emelik a könyvelési folyamatok hatékonyságát.

Ár-érték arány

Érdemes ár-érték arányban számunkra megfelelő könyvelési szolgáltatásokat igénybe venni és nem a legolcsóbb szolgáltatás mellett letenni a voksot. Kérjen, árajánlatot vagy online kalkulátor segítségével számolja ki a várható könyvelési költséget, ezáltal össze tudja hasonlítani a különböző irodák könyvelési szolgáltatásainak árait.

Bízunk benne, hogy cikkünkkel segítettünk a könyvelő iroda választással kapcsolatosan.

Centrum Audit Könyvelőiroda komplex szolgáltatásokkal Sopron belvárosában

Az üzleti könyvelés fontos része egyéni vagy társas vállalkozása működésének. Amennyiben épp könyvelőirodát keres vagy váltana, vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen adunk árajánlatot akár egy-egy rész könyvelési feladatra, akár cégének komplex könyvelésére vonatkozóan. Sopron történelmi belvárosának szívében immáron több mint 25 éves szakmai tapasztalattal várjuk ügyfeleinket. A honlapunkon található kalkulátor segítségével előzetesen informálódhat a várható könyvelési költségekről.